Četvrtak, 24 Oktobra, 2024

Predstavnički dom odobrio ‘zakon o neradnoj nedjelji’

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prihvatio je većinom glasova na sjednici Prijedlog zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim je za radnike u trgovini u FBiH predviđen neradni dan nedjeljom i praznicima.

Iznimno, općinska odnosno gradska vijeća mogu upućivati zahtjev da njihove sredine budu izuzete od ovog pravila ako za to postoje opravdani razlozi. Konačnu odluku o eventualnom izuzeću u tim slučajevima će donositi isključivo Federalna vlada. To je novina u odnosu na prvobitnu varijantu teksta zakona jer je u međuvremenu ugrađen amandman o navedenoj mogućnosti, iznimno, općinskim i gradskim vijećima.

Da bi zakon stupio na snagu, neophodno je da ga u istom tekstu podrži većinom glasova i Dom naroda čija je sjednica sazvana za 31. oktobar, a ovaj zakon predložen u vrhu dnevnog reda.

Od mnogih drugih akata, prihvaćen je i Prijedlog zakona o zaštiti prirode, koji uvodi ovlasti lokalnim upravama da prirodna dobra na njihovom području mogu proglašavati zaštićenim područjima, što je prema predlagaču, neophodno za odgovarajući turistički razvoj.

Predstavnički dom je na ovoj dugotrajnoj sjednici odobrio i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zapošljavanju stranaca i odredio mu dvomjesečnu javnu raspravu. U fokusu te legislative je olakšavanje procedura strancima za pribavljanje radnih dozvola u Federaciji BiH, što je mjera koja se poduzima u nedostatku neophodne a deficitarne domaće radne snage.

Odobren je i Nacrt zakona o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju. Određena je dvomjesečna javna rasprava o tom aktu, kao i o odobrenom Nacrtu zakona o javno-privatnom partnerstvu.

Većina zastupnika je odobrila i dvije odluke o dodatnom zaduživanju Federacije BiH, odnosno Kantona Sarajevo kao krajnjeg dužnika. Riječ je o dodatnom zaduženju od ukupno deset miliona eura u cilju daljnje realizacije projekta izgradnje tramvajske pruge u Sarajevskom kantonu od Ilidže do Hrasnice, kao i projekta o primjeni savremenih tehnologija u funkcionisanju i nadzoru javnog prijevoza u Sarajevu.

Zastupnici su dali saglasnost za imenovanje Mirze Kudića kao generalnog revizora u Uredu za reviziju institucija FBiH, te Nine Džidić za zamjenicu glavnog revizora.

Ova, kao i neke druge tačke dnevnog reda protekle su u dužoj prethodnoj raspravi, kada je opozicija zamjerala vladajućoj većini da su, primjerice, navedena imenovanja u Uredu za reviziju urađena pod političkim uticajem Naše stranke i Hrvatske demokratske zajednice uprkos tome što je Ambasada SAD-a izvijestila da kandidati za navedene funkcije nikako ne smiju biti pod uticajem političkih stranaka.

Opozicija je već od početka sjednice zamjerila što nedavna prirodna katastrofa u Hercegovini i srednjoj Bosni nije planirana kao zasebna tačka dnevnog reda već su zaključci o tom problemu predloženi naknadno, tokom sjednice.

Parlamentarnoj većini je također opozicija zamjerala što na dnevnom redu Predstavničkog doma još nema obećanog seta fiskalnih zakona, izvještaja o izvršenju federalnog budžeta niti budžetskog rebalansa kojem se nadaju penzioneri radi očekivanih jednokratnih novčanih naknada.

Tokom sjednice je iz klupa većine rečeno da će jednokratna pomoć penzionerima biti planirana rebalansom koji je, prema tvrdnjama pojedinaca, u izradi u Federalnom ministarstvu finansija, kao i da će fiskalni zakoni također doći na dnevni red.

Sjednica je trajala dva dana i završena je večeras iza 20 sati nakon obraćanja dosadašnjeg zastupnika Eldara Čomora koji će preuzeti drugu funkciju, odnosno nakon nedavnih lokalnih izbora u BiH će biti načelnik Općine Hadžići.

federalna.ba/Fena

VIJESTI

Najnovije vijesti