Nedjelja, 27 Oktobra, 2024

20. Salzburg Europe Summit: Povezivanje Grada Srebrenika s Institutom evropskih regija (IRE)

Na poziv Instituta evropskih regija (IRE) iz Salzburga, Republika Austrija, gradonačelnik Srebrenika Adnan Bjelić učestvovao je na 20. Salzburg Europe Summitu, održanom povodom obilježavanja 20. godišnjice ovog instituta. Ovaj značajan događaj okupio je vodeće predstavnike iz sfere politike, diplomatije i poslovnog sektora, s ciljem produbljivanja rasprava o ključnim pitanjima za evropske regije, kao što su EU reforme i proširenje ali i investiranje na Zapadni Balkan.

Koordinator za Zapadni Balkan pri Institutu evropskih regija, Mujo Hadžić, poduzetnik iz Njemačke s korijenima iz BiH, imao je ulogu panelista na summitu. Kroz svoje angažovanje i uticaj, Hadžić je uspostavio direktnu poveznicu između Grada Srebrenika i Instituta evropskih regija, na čijem čelu se nalazi uvaženi profesor Franz Schausberger.

-“Događaj je započeo svečanim prijemom u Salzburškoj rezidenciji, na kojem su prisustvovali brojni ugledni gosti, uključujući mnogobrojne evropske političare, ministre, ambasadore ali i poslovnu zajednicu koja sve glasnije govori o potrebi investiranja na zapadni Balkan.

Prisutnima se obratila Brigitte Pallauf, predsjednica Državnog parlamenta Salzburga, dok je profesor Franz Schausberger u svom govoru istaknuo ključne uspjehe koje je IRE ostvario tokom posljednjih dvadeset godina, posebno u jačanju regionalnih zajednica i promicanju njihovih interesa u Evropi.

U okviru samita, posebna pažnja bila je usmjerena na radionicu „Uspostavljanje poslovnih odnosa sa Zapadnim Balkanom: Prilika za Nearshoring umjesto Offshoringa“, koju je vodio Mujo Hadžić. Kao stručnjak za poslovno savjetovanje, Hadžić je predstavio ključne prednosti Zapadnog Balkana kao tržišta za evropske investitore. Govorio je o geografskoj blizini, povoljnim troškovima energije i napretku u prilagođavanju pravnim standardima EU, ističući da ove karakteristike povećavaju atraktivnost regije za inozemne kompanije.

Ovaj samit predstavljao je važnu priliku za Srebrenik, omogućivši nam da grad uspostavi važnu međunarodnu vezu s Institutom evropskih regija i otvori nove mogućnosti za budući razvoj i saradnju”,naveo je gradonačelnik Stebrenika Adnan Bjelić.

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI