Trećeg dana 42. Međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije u Gradačcu predstavljena je “Eko – rotaciona sušnica za plodove i bilje”, inovatora Abdulaha Smajlovića iz Srebrenika. Istraživanje, projektovanje i izrada su trajali dvije godine, a na Sajmu šljive je prezentovan njen rad. “Ova sušnica je prva ovakve vrste u svijetu i omogućava sušenje ploda sa svih strana. U nju je ugrađen video nadzor i njome se može upravljati sa udaljenih mjesta. Obzirom da sam već 17 godina u Ekološkom pokretu TK i svaki dan je sve više zagađena i okolina i zrak, a sušenje koje je do sada prakticirano omogućavalo je da primjese sagorjelih gasova idu preko materijala koji se suše, došao sam na ideju rotacionog kretanja. Naime, zrak koji mi udišemo prolazi kroz filter, ide u komoru za zagrijavanje i kao takav, čist i zagrijan, ide unutra i rotacionim kretanjem suši plodove, bilje, i sve ostalo što se da sušiti. I što je jako bitno, plodovi ne mijenjaju boju”, rekao je Smajlović. Profesori sa Tehnološkog fakulteta u Tuzli Midhat Jašić i Zehrudin Osmanović podržali su ideju ovog bh. inovatora. U svom obraćanju profesor Osmanović je istakao kako je inače malo napisano o rotacionim sušnicama i pohvalio je ovu inovaciju. “Od deset elemenata bitnih za sušenje, Smajlović je ispoštovao barem njih osam. Otišao je i korak dalje, ugradivši video nadzor, kako bi mogao pratiti parametre sušenja”, istakao je profesor Osmanović. On je prisutnima govorio o procesu sušenja šljive, dok je profesor Jašić posebnu pažnju posvetio proizvodima sa dodanom vrijednosti na bazi šljive i njenim ljekovitim svojstvima. “Najmanje 50 proizvoda od šljive imaju dodanu vrijednost. Košpica je posebno vrijedna. Od ljuske se proizvodi aktivni ugljen koji se koristi u medicini i proizvodnji šećera, a jezgra se može iskoristiti za proizvodnju marcipana. Košpica također sadrži i vitamin B12”, poručio je Jašić.