Anksiozni poremećaji svake godine pogađaju oko 18 odsto stanovništva. Iako se mogu liječiti tek rijetki pacijenti dobiju odgovarajući tretman.
Neki se ljudi protive uzimanju lijekova – između duboko ukorijenjenih stigmi mentalnog zdravlja i straha od nuspojava, postoji puno razloga zašto se neko ne osjeća ugodno uzimajući antidepresiv.
Međutim, nedavna istraživanja pokazala su neke obećavajuće rezultate.
Nova studija objavljena u časopisu Cell Reports Medicine sa Weizmann Instituta za nauku u New Yorku otkrila je da biljna supstanca može igrati ključnu ulogu u smanjenju nivoa anksioznosti.
Supstanca je poznata kao beta-sitosterol, koji se nalazi u raznim biljnim namirnicama poput avokada, pistacija, badema (i drugih orašastih plodova), ulja repice, pa čak i u nekim žitaricama. U nizu eksperimenata u ponašanju, istraživači su otkrili da je beta-sitosterol bio u stanju da proizvodi smirujući efekat kod miševa i sam i u tandemu sa antidepresivom Prozac.
Zanimljivo je da miševi kojima je upravo dana biljna supstanca nisu iskusili nijednu nuspojavu koja je tipično povezana s lijekovima protiv anksioznosti, poput debljanja i umora. Ipak, to ne znači da će jedenje hrane koja je prirodno bogata beta-sitosterolom automatski rezultirati smanjenom anksioznošću.
Nalazi ove studije ne sugerišu nužno da će samostalno dodavanje biljne supstance omogućiti ljudima koji imaju poremećaje anksioznosti da odustanu od lijekova.
Umjesto toga, s obzirom na to da su nalazi ove studije na životinjama dokazani u kliničkim ispitivanjima (na ljudima), moguće je da beta-sitosterol može omogućiti ljudima da smanje dozu lijekova protiv anksioznosti.
“Jedan od glavnih problema sa postojećim lijekovima protiv anksioznosti je taj što oni proizvode neželjene efekte, pa ako bi beta-sitosterol mogao pomoći u smanjenju doze takvih lijekova, to bi potencijalno moglo smanjiti i neželjene nuspojave”, dr Nicolas Panayotis, koautor studije navodi se u izjavi.
To takođe ne znači da dovoljnu količinu beta-sitosterola možete dobiti samo hranom. Panayotis dodaje da biste trebali jesti avokado danju i noću da biste dobili pravu dozu – i vjerovatnije će vam se razviti probavni problemi nego da ublažite tjeskobu.
Biće zanimljivo vidjeti može li kliničko ispitivanje testirati dodatak ove biljne tvari na ljudima.
(Vijesti.ba)