U atlas su uvrštena i 24 jela iz Bosne i Hercegovine, a najviše od toga iz Sarajeva. Tu su neizostavni ćevapi, burek, bosanski lonac, klepe, kljukuša… Autori projekta naglašavaju kako će biti saslušani i istraženi svi novi prijedlozi.
Osnivač TasteAtlasa je Matija Babić, vlasnik poznatog hrvatskog news portala Index.hr, koji je u izjavi za Klix.ba iznio nekoliko detalja o samom projektu.
“TasteAtlasom sam se odlučio baviti iz dva razloga. Prvi je da sam u jednom trenu izgubio svu volju i entuzijazam za bavljenje novinarstvom u Hrvatskoj. Ne vidim šansu da se situacija u vezi s korupcijom, klijentelizmom i parazitskom ekonomijom u bliskoj budućnosti promijeni nabolje, jer većina ne želi mijenjati sitne kratkoročne interese za velike dugoročne. Počeo sam razmišljati o stranim projektima. Kako sam veliki zaljubljenik u hranu i putovanja, a naročito volim lokalnu hranu i kulturu, kad sam shvatio da nedostaje web sajt na kojem bih mogao saznati koju tjesteninu je najbolje jesti na jugu Italije, koji sir na grčkim otocima ili gdje su najbolji ćevapi u Sarajevu – odlučio sam napraviti sajt koji će pružati te informacije”, kazao je Babić.
Na razvijanju TasteAtlasa je tri godine radilo 20 ljudi. (KLIX)